Øjnene kan se mere end du tror

Hun er doktor i sport. Hun har - bogstavelig talt - givet mange sportsudøvere et nyt syn på tilværelsen. Zoe Wimshurst er en af verdens førende eksperter indenfor syn og eliteidræt.

Fredag den 13. juni holdt Zoe Wimshurst  - i Arena Randers - workshop for en eksklusiv gruppe af toptrænere fra Aalborg og Randers kommune, der alle gik hjem med ny og særdeles vigtig viden om synets betydning. Samtidigt udtrykte de stor begejstring for arrangementet.

Zoe Wimshurst har arbejdet med mange af de bedste OL-deltagere fra det britiske hold ved OL 2012 i London og har - i en berømt TV-udsendelse, der også hitter på you tube - testet Christiano Ronaldo for at finde ud af, hvad der gør ham bedre end gennemsnittet af fodboldspillere.

Hun har altid interesseret sig for sport. Begyndte at spille hockey - ikke at forveksle med ishockey - da hun blot var tre år. Som junior repræsenterede hun England på internationalt niveau, indtil en skade satte en stopper for at dyrke idræt på topplan.

I stedet uddannede hun sig til, hvad man på dansk vel kan kalde synstræner. For et par år siden blev hun den første person i Storbritannien, der tog en doktorgrad i "Visuel Performance".

Hun har arbejdet med en perlerække af professionelle sportsfolk i fodbold, hockey, motorsport, skydning, rugby og cricket,. I Randers kunne hun fortælle, at i samtlige de idrætsgrene, hvor hun var indover med synstræning, blev præstationsniveauet væsentligt forbedret.

På twitter skrev hun, at hun ville fortælle de danske toptrænere, hvordan vision kan give en procent ekstra, hvilket som bekendt kan medføre store udslag i sportens verden.

Testet til det yderste

Størst opmærksomhed blandt det bredere publikum fik hun, da hun var med til at lave TV-dokumentaren "Ronaldo: Testet to the limit" (Ronaldo: Testet til det yderste).

Læs alt om: http://www.performancevision.co.uk/

Se uddrag fra Ronaldo: Testet to the limit

Naturligvis fortalte hun om Ronaldo udsendelsen, der blandt andet dokumenterede, at portugiseren kan løbe 25 meter på 3,61 sekunder, hoppe 78 cm. op i luften med to skridts tilløb og sende et indlæg i mål i mørke.

"Han ser stort  set ikke på bolden" sagde hun, "men ved at analysere bevægelserne fra den person, som slår indlægget, kan han forudse boldens bane, vælge sin position og time sin bevægelse.

Det er her, øjnene kommer i spil. Han er i stand til meget tidligt at identificere, hvor bolden kommer, blot ved at se på vinklerne og kropsholdningen hos den person, som sparker.

Det samme er tilfældet, når han står overfor en forsvarsspiller. Han samler 80 pct. af alle oplysninger gennem øjnene og derved gennemskuer han sin modstander."

Teori og praksis

Der var teori og praktiske øvelser på programmet i Arena Randers. En del blev vist på video, inden trænerne selv måtte i aktion. En enkelt som jonglør med tre bolde i luften. Zoe Wimshurst gav også mange andre eksempler på, hvordan man træne øjnene, blandt ved at spille computerspil eller iføre sig briller, der kan indstilles til at sløre synet (strobe glasses).

Så bliver det svært blot at gribe en bold, men på sigt gør det dig mere synssikker.

Elitechef Morten Arvidsson afrundede den spændende seance med  håbet om, at " alle fik nogle gode ting med hjem som de kan arbejde videre med."

Det stille øje

En af dem, der kunne nikke bekræftede til dette var Mogens Bartholin fra Randers Golf Klub: "Fra vores egen lille golfverden hørte vi med stor interesse om "det stille øje". Det er superfedt, at en elitegolfspiller - i modsætning til sportens mere almindelige udøvere - kan stirre sig ind på bolden i de afgørende sekunder, inden han putter den i hul. Det var vildt spændende at høre om."

I klubben var vi aldrig i tvivl om, at vi skulle være på plads i dag og jeg synes bestemt vi fik vores forventninger indfriet. Det er jo altid spændende at få udvidet sin horisont."

Samme holdning hos Lena Frier, der netop er vendt hjem til Randers Badminton Klub, hvor hun er trådt ind i ungdomstræner teamet.

I løbet af sin karriere blev hun europamester i double, ligesom hun var med ved OL i Beijing.

Gode og sjove ideer

"Det var enormt spændende at høre, at man ved at styrke sit syn kan højne sit niveau. Både når det gælder det psykologiske, fysiske, tekniske og taktiske. I bredt perspektiv kan man fokusere på tre ting i sekundet. Det er jo fint nok i en badmintondouble, hvor man kan nå at tage bestik af  bolden, makkeren og modstanderne, men ved at træne synet kan man altså nå op på at fokusere på fem - eller endog 7 - ting. Et af midlerne er at jonglere og det tror jeg, at jeg skal hjem og prøve. Og så har jeg fået nogle gode og sjove ideer til mit fremtidige virke som træner i Randers."

Tekst: Harvy Hansen
Foto: Hans Carstens