Drop de værdiløse værdier

12 eliteidrætsklubber i Randers arbejder sammen om at udarbejde et konkret værdisæt for talentudvikling.

Fremmødet, interessen - og tilfredsheden med udbyttet - var stor, da Randers Talent & Elite inviterede til det første værdiseminar på AutoC Park.

Seminaret er en lokal opfølgning på et stort værdiarbejde, der er søsat af Team Danmark og Danmarks Idræts Forbund og som omfatter samtlige landets elitekommuner og specialforbund. Som elitekommune er Randers forpligtet til, at kommunens eliteklubber udarbejder et værdisæt for talentudviklingen.

"Jeg var glad for at se repræsentanter fra 12 af kommunens eliteklubber som vi gerne vil være med til at støtte, så vi kan fortsætte - og optimere - talentudviklingen i Randers," konstaterede elitechef Morten Arvidsson.

"Der skal være værdi i værdierne. Mange klubber har måske tre-fire værdier stående på deres hjemmeside, men medlemmerne kender ikke meningen med værdierne og de gennemsyrer ikke det daglige arbejde i klubben.  Det skal vi have ændret. Der skal sættes handling bag ordene. Værdiløse værdier er der ikke meget ved," fastslog elitechefen.

"For os er det vigtigt, at vi kan udstikke retningslinjer, så håndgribelige værdier kan indleves i hverdagen. Hvad gør man eksempelvis, hvis en håndboldspiller slår en modtander - uden dommeren opdager det. Jeg er ikke i tvivl. Man sætter  naturligvis spilleren på bænken.

Det glæder mig også, at Randers FC cheftræner Colin Todd tog klart afstand fra, at to af hans spillere fik røde kort i kampen mod Hobro. Vi vil have idrætsudøvere, som med deres handlinger og resultater er med til at  brande Randers for noget godt."

Håndgribelige værdier

Anne Sofie Munksgaard Sørensen fra konsulenthuset Etikos, der har kørt et lignende seminar i andre elitekommuner, guidede de omkring 60 ledere, trænere og udøvere gennem Team Danmarks værdisæt for talentudvikling.

"Vi skal skabe bevidsthed om, hvad værdier betyder i praksis, da tydelige værdier er med til at tiltrække og fastholde medlemmer, firvillige, trænere, ledere og udøvere, " sagde hun og fremhævede de fem bærende værdier: Helhed, Udvikling, Samarbejde, Engagement og Trivsel. 

"Når det gælder helhed, skal der sættes fokus på hele miljøet omkring talentet. Uddannelse, fritid, job/skole og sport. Snakker vi udvikling ,skal vi stille skarpt på de langsigtede mål - nye færdigheder fremfor sportslige resultater.

Engagement er godt, men det kan også blive for meget. Træneren, der er den altafgørende person, skal også arbejde med talentets personlige og sociale kompetencer. 

Trivsel er en blanding af seriøsitet og glæde. Det skal være sjovt at komme til træning, men atleten skal også lære at håndtere modgang. 

Samarbejde kan lyde som en naturlig ting, men det er af stor vigtighed, at nøglepersonerne omkring talentet kan arbejde sammen og skabe de bedst mulige rammer," sagde konsulenten fra Etikos inden deltagerne blev sendt på gruppe arbejde, hvor der var nok at tage fat på.

Tilfredse deltagere

Deltagerne var tydeligvis tilfredse med udbyttet af det tre timer lange seminar.

"Da vi startede som en lille klub var der mange praktiske udfordringer, men nu er det vigtigt, at vi opprioriterer arbejdet med værdierne," sagde formand for Randers Herre Håndbold Claus Christensen bagefter.

"Vi får en bedre talentudvikling, hvis vi har et godt værdigrundlag og bruger det i praksis hver eneste dag. Alle i klubben skal vide, hvilke værdier vi har i Randers HH og at ingen - spillere, trænere, forældre - står over klubbens værdier."

Cheftræner i Randers Freja Atletik Rene Kvist var glad for at kunne tage en række input fra de andre klubber med hjem fra seminaret, mens sportschef i Randers Motor Sport.

Mikkel Caprani fremhævede det vigtige i at få sat ord på værdierne.

"Så de kan nå ud til vores 12-13 drenge og piger."

På seminar

12 klubber deltog i første del af Randers Talent & Elites værdiseminar.

De 6 klubber, der er prioriterede idrætsgrene i Team Danmark aftalen: Randers FC, Randers HK, Randers HH, Randers Cykleklub, Randers Freja Atletik, Randers Motor Sport.

De fem med lokal bevågenhed: Thunder, Novo Volley, Cimbria, Tennisklubben, Badminton. Samt Vorup FB damefodbold

Endvidere deltog medlemmer af kommunens eliteråd.

De omkring 60 deltagere fik masser af materiale med hjem til deres klubber, hvor der nu skal arbejdes videre. Næste møde er den 28. januar.

Denne artikel kunne læses i Din Avis, onsdag den 17. december, 2014.