Grib muligheden

Idræt er uddannelse - ikke underholdning

"Vi taber mange børn og unge, fordi trænerne er idiotiske og kun tænker på at vinde næste kamp. I stedet fort udvikle talenterne. Vi skal se det fra barnets side. Vi voksne har lærd dem, at kamp er det vigtigste, men det er det ikke. Træningen er vigtigst, da det er her udviklingen sker."

Den svenske træner guru Mats Mejdevi, sagde tingene rent ud, da han i dag - onsdag den 11. juni - holdt forelæsning for foreningsledere, trænere, lærere og pædagoger på Søndermarksskolen, hvor tredje akt af Skoleforvaltningens og Randers Talent & Elites uddannelsesprojekt i forbindelse med skolereformen løb ad stablen.

Et projekt, der har til formål at gøre foreningerne og skolerne klar til at arbejde tæt sammen, da der - fra næste skoleår - skal mere motion og bevægelse ind i undervisningen. Således skal eleverne have mindst 45 minutters motion om dagen.

Svenskeren udtrykte, hvad der nærmest har været et mantra for disse uddannelsesdage. Det er blevet slået fast, at det er de voksne - trænerne og lærerne - der har ansvaret. Både i skoler og foreninger. Og at det er nødvendigt, at de hele tiden bliver dygtigere.

"Hvis børnene ikke kan noget, bliver de ikke accepteret, men bliver sat af, forsvinder. Ansvarlige trænere må ikke lukke døren for dem, så de ikke bliver en del af fællesskabet," som Elitechef i Randers Kommune Morten Arvidsson sammenfattede efter mødet.

Mejdevi, var alt i alt var i aktion i op mod fem timer i aften og der var ikke kun teori, men så sandelig også en portion svedende praksis på programmet.

"Det er en stor fejl, at mange tror, at fysisk træning er identisk med styrketræning," sagde han. " Det er det på ingen måde Fysisk træning gælder om at holde kroppen i balance. Fysisk træning er skadesforebyggende, det skal være sjovt og varierende og må aldrig bruges som straf."

Mejdevi har været gymnastik landstræner i sit hjemland, men kom til Danmark i begyndelsen af 1990erne, da Ulrik Wilbek ansatte ham som fysisk træner for kvindelandsholdet i håndbold. Siden har han arbejdet sammen med mange danske sportsstjerner. Han har også skrevet størstedelen af materialet til Teams Danmark program om aldersrelateret træning.


(Der var også brydning på programmet.)

Sideløbende har han udviklet sit træningskoncept: Sportsbasics. Det perfekte værktøj for alle trænere, men også i skolerne. Således har skolerne i Hillerød kommune - med stor succes - benyttet systemet de seneste tre år.  Nu er tilbuddet så givet videre til skolerne i Randers.

Mejdevi fortalte engageret og detaljeret om konceptet. Hvert skoleår afsluttes med prisoverrækkelser. Det kan være "årets kammerat", og "ham, der har kæmpet hårdest for at nå sine mål." Endvidere uddeles der idrætsmærker i guld, sølv og bronze og - det mest fornemme - diamant.

"Lærerne skal være stolte af at være lærere. De skal motivere, de skal være forbilleder, forstående og dygtige. Husk at holde gymnastiksalen åben i pauserne, huske at der er tennisbolde og sjippetov i skolegården og ikke mindst, at dræt er uddannelse. Det er ikke underholdning," lød den svenske udgangsbøn til forsamlingen.

Elitechef Morten Arvidsson afrundede seancen med følgende ord til lærerne: "Vi skal skabe skolen man ikke vil komme hjem fra. I skal være engagerede og motiverede. I skal få alles øjne til at stråle. Vi har forsøgt at give jer en lille gnist. Vi satser på jer."

Nyt  møde i september

Nedenstående artikel kunne onsdag den 4. juni læses i Din Avis.

Enestående mulighed for at møde den svenske træner guru Mats Mejdevi, der har arbejdet sammen med de største sportsstjerner.

Når det gælder fysisk træning er han en af de største. Talrige trænere har ladet sig inspirere af ham, ligesom mange sportsstjerner har nydt godt af hans kunnen - og nu kommer han til Randers.

Onsdag den 11. juni kan foreningsledere, trænere, lærere og pædagoger møde svenske Mats Mejdevi på Søndermarksskolen, hvor tredje akt af Skoleforvaltningens og Randers Talent & Elites uddannelsesprojekt i forbindelse med skolereformen løber ad stablen.

"Det er en enestående mulighed for at møde en enestående mand, " siger Elitechef i Randers Kommune Morten Arvidsson.

"Vi er meget glade for, at vi kan præsenterer en af de mest anerkendte og kundskabsrige trænere, der samtidigt er en dygtig og inspirerende underviser. Han har formået at blande svensk og dansk idrætskultur på en unik måde."

Mejdevi har været gymnastik landstræner i sit hjemland, men kom til Danmark i begyndelsen af 1990erne, da Ulrik Wilbek ansatte ham som fysisk træner for kvindelandsholdet i håndbold.

Han har skrevet store dele af Team Danmarks materiale om aldersrelateret træning og har arbejdet med de største danske sportsstjerner. Blandt andre Caroline Wozniacki, Frederik Løchte Nielsen, Kasper Hvidt, Frans Nielsen og Peter Gade - der alle kun har rosende ord at sige om ham. Sideløbende har han udviklet sit træningskoncept: Sportsbasics. Det perfekte værktøj for alle trænere.

Mangler dygtige trænere

"Lige nu er der 160 tilmeldt til hans to forelæsninger, men der er plads til mange flere," siger Morten Arvidsson. "Jeg kan i særdeleshed opfordre flere trænere til at møde op. Dette er aktuelt for alle trænere, uanset idræt og hvem man er træner for. Fra nybegyndere til professionelle udøvere. Alle kan lære af Mats. Og man skal ikke lade sig skræmme af, at han er svensk. Han taler et let forståeligt "skandinavisk".

Omkring 60 trænere har deltaget uddannelsesforløbet. Et tal, der ifølge Elitechefen burde være højere. "Det er flot, at 60 trænere er med, men det burde være 200. Det kan ærgre mig, at mange foreninger ikke er repræsenteret. Ikke mindst i en tid, hvor der stilles store krav til træneren og foreningerne mangler dygtige trænere. Men de kan nå at tilmelde sig, hvis de vil være med i Søndermarksskolens hal onsdag 11. juni," slutter elitechefen.

Reportage fra uddannelsesdag nr. 2

Herunder kan du læse reportagen fra uddannelsesdag nr. 2. På Nørrevangsskolen tirsdag den 27. maj.

Det handler ikke kun om at vinde

Også i anden ombæring var der stor interesse for Skoleforvaltningen og Randers Talent & Elites uddannelsesforløb for foreningsledere, trænere, lærere og pædagoger

Omkring 160 mennesker var mødt op på Nørrevangsskolen, hvor  andet akt af de i alt tre uddannelsesdage - med skolereformen på skemaet - udspilledes tirsdag den 27. maj.

Efter sommerferien skal idrætsforeningerne og skolerne arbejde tæt sammen, da der skal mere motion og bevægelse ind i undervisningen. Således skal eleverne have mindst 45 minutters motion om dagen.

Blandt underviserne var Søren Østergaard, der er leder af Center for ungdomsstudier. I en god time leverede han en særdeles underholdende forelæsning med overskriften: Det handler også om andet end at vinde - unge, idræt, frafald, fastholdelse.

"Den største udfordring er, at foreningerne skal  blive dygtigere til ikke kun at tilbyde en idrætsaktivitet. For de unge i dag handler det nemlig ikke kun om at vinde. I dag dyrker børn og unge primært idræt for at blive bedre til den sport som de nu engang har valgt. Det er ikke længere nok at vinde om søndagen," konstaterede han.

"Når børn og unge "går til noget" er det for dygtiggøre sig. Den indstilling kræver selvsagt, at trænerne - og lærerne i skolen - er dygtige. Den voksne er den vigtigste enkeltfaktor til at skabe et godt idrætsmiljø. Det er jo jer, der er en slags Tour-guide for børnene. I skal kunne styrer begivenhederne og motiverer de unge. Ellers falder de fra og får et lorteliv," lød det fra Søren Østergaard.

Den første uddannelsesdag var i Assentoft Hallerne, hvor der fokus på sammenhængen mellem bevægelse og indlæring.

Forsker fra Panum Instituttet ved Københavns Universitet, Jesper Lundbye-Jensen, fremlagde de foreløbige resultater fra instituttets igangværende forskningsprojekt, der viser, at skoleleverne kan få nemmere ved at lære matematik eller dansk, hvis der er indlagt motion eller bevægelsen mellem timerne.

En anden hovedaktør var organisationen Dansk Skoleidræt, der præsenterede projektet SKOLE-sport, hvor man uddanner de ældste elever som junior-trænere. Både lærerne og repræsentanter fra foreningslivet er med i den proces.

I skolen får eleverne fra udskolingen mulighed for at undervise eleverne i indskolingen, hvilket er med til at skabe et langt mere harmonisk miljø. Samtidigt er det er stor gevinst for de lokale idrætsforeninger, at de kan rekruttere disse unge juniortrænere til aktiviteter i deres foreninger.

"Det har været været meget spændende at høre de engagerede foredragsholdere, der alle er brændt igennem og har været i stand til at få øjnene til at stråle hos tilhørerne. Det samme glimt som lærerne og trænerne gerne skulle finde hos eleverne," siger Randers Kommunes Elitechef Morten Arvidsson efter de to første uddannelsesdage.

"Jesper Lundbye-Jensen havde en vigtig pointe i, at der skal sættes fokus på intensivitet i aktiviteterne, at man - som lærer og træner - ved, hvad man vil i forhold til, hvad man vil opnå.

Søren Østergaard er inde på, hvor væsentligt det er, at trænere, ledere og underviserer kan motiverer eleverne, så vi kan fastholde deres idrætsinteresse. Hvor vigtigt det er, at de voksne er dygtige. Det kan aldrig undervurderes. Også vigtigt, at vi får uddannet nye, unge trænere."

Tekst: Harvy Hansen
Foto: Hans Carstens