Verdensmesteren

Verdensmester Mads Würtz Schmidt genvandt ikke VM-titlen, men triumferede i Paris-Roubaix.

Af Harvy Hansen

Alt tyder på at 2012 bliver et særdeles spændende cykel-år for juniorverdensmesteren Mads Würtz Schmidt,der har sat sig store mål for sæsonen.

Det sportslige højdepunkt bliver, når han skal forsvare sin VM-titel, hvilket han får mulighed for, da han kun var førsteårs junior, da han triumferede i Københavns gader. "Jeg skal videreudvikle mig som enkeltstarts-rytter, men samtidigt skal jeg også blive bedre i linjeløbene med samlet start," siger han.

Det løfte har han holdt, da han - i suveræne stil - vandt juniorernes udgave af Paris-Roubaix. Efter fleres mening en endnu større præstation, end da han blev verdensmester. Næste mål er at vinde det store tyske etapeløb Niedersachsen Rundfahrt.

"Desuden prioriteres DM i enkeltstart højt og så naturligvis forsvaret af min titel," siger han.

Årets Sportsnavn 2011

Lørdag den 21. januar 2012 var det dømt Sportsgalla i Skyline Arena. Mads Würtz Schmidt var nomineret til tre priser og endte med at modtage den største og mest prestigefyldte af dem alle, da han blev kåret som Årets Sportsnavn 2011.

Den store dag

Den 20 september 2011 er ikke en dag man umiddelbart glemmer her i kommunen. Det var her Mads Würtz Schmidt imponerede - og til dels chokerede - en hel cykelverden, da han blev verdensmester i juniorerne enkeltstart og kunne trække i en af sportens mest eftertragtede beklædningsgenstande: Den regnbuefarvede trikot. Symbolet på, at du er planetens bedste.

Set i bagklogskabens ulidelige og-så-videre var det måske ikke helt den store overraskelse som alle ville gøre det til,men det er en kendsgerning, at ingen af eksperterne havde ham som forhåndsfavorit.

Som en virtuos, der behersker sit instrument til mindste detalje, mestrede 17-årige Würtz sin rute. Hans erfaring fra træningen i Randers - specielt på kaserne-område - kom ham til gode på en teknisk vanskelig rute. Med mange sving i hovedstadens smalle gader.

Personlig husker jeg, at dagen lignede en normal arbejdsdag, men jeg ville da lige følge med i TV-transmissionen fra København og så måske lægge lidt mellemtider ud på vores Facebook side: www.facebook.com/ViElsker. Det tog unægtelig en drejning og resten af dagen drejede det sig kun om Schmidt, Schmidt og mere Schmidt.

Festen fortsatte

Festen sluttede på ingen måde for den unge mand, der har fået sin cykelopdragelse i Randers Cykle Klub af 1910, den dag. Vel var kendt som en seriøs og ambitions ung mnd, men udenfor sportens inderkreds var der ikke mange, der kendte. Nu er han blevet et kendt ansigt, der jævnligt toner frem på tv-skærmene.

Her i Randers er han naturligvis også blevet hyldet. Både i sin gamle klub og af kommunen, der mødte frem med gaver, blomster og flotte ord. Elitechef Morten Arvidsson udtrykte det således: "I Randers Talent & Elite er vi alle stolte over, hvad Mads Würtz Schmidt har præsteret. Det er en fantastisk præstation som den 17-årige Randers dreng har leveret. Helt unikt at blive verdensmester og så endda på dansk hjemmebane i København. I særdeleshed flot, at Mads allerede bliver verdensmester som første års junior. Jeg ønsker ham al mulig succes i fremtiden."

FOTO:Her ses Elitechef Morten Arvidsson, 1. viceborgmester Steen Bundgaard og unge Schmidt, da kommunen hyldede ham.

Elitechefen udtrykte også håb om, at kommunens unge, nykårede verdensmester bliver "en inspiration for de unge cykelryttere, der går på vores Eliteidrætsskoler i Randers. Endvidere er de ni år som Mads kørte i Randers Cykle Klub af 1910 et stort cadeau til talentudviklingen i byen."

Ved de danske Bike Awards blev Mads kåret som årets talent, ligesom han var blandt de 5 nominerede til den prestigefyldte titel som årets cykelrytter, der imidlertid gik til top-professionelle Lars Bak.

Schmidt var også blandt de 10 stortalenter, der deltog i slutspurten om at blive tildelt den fornemme pris: Årets Fund. En pris som Danmarks Idræts-Forbund, Team Danmark og Politiken står bag og som er landets ældste idrætspris. Schmidt nåede ikke helt til tops, men sluttede på en flot 4.plads.

Hædret under 6-dages løbet

I begyndelsen af februar 2012 blev han hædret med Thorkild Madsen-Fondens legat, der er på 15.000 kr. Endnu en fortjent anerkendelse til verdensmesteren, der blev hyldet af publikum under 6 dages løbet i Ballerup.

Det var 26. gang, at legatet, der blev stiftet i 1985, da den folkekære cykelleder Madsen fyldte 70 år, blev uddelt. Blandt tidligere modtagere kan nævnes Jacob Fuglsang og lokale Jens-Erik Madsen.

Cykelambassadør i Randers

Han er også en af Randers Kommunes cykel-ambassadører, der slår på tromme for bedre vilkår for cyklisterne.

"Det er spændende at deltage i cykelaktiviteter, hvor jeg kan komme i dialog med mange forskellige folk. Jeg vil gerne være med til at sprede budskabet om at cykling er sjovt og sundt, så endnu flere tramper i pedalerne på arbejde og lader bilen stå," siger han selv om ambassadør jobbet.  "Jeg vil også gerne medvirke til, at der er flere børn og unge, der får interesse for cykelsport og melder sig ind i Randers Cykleklub. Det er fedt at cykle og få brændt noget krudt af, når man suser af sted med høj fart.

Schmidt Dynastiet

Vi har at gøre med en yderst seriøs og ambitiøs unge mand, der som bekendt ikke har det fra fremmede. Ganske vist langt ude er han i familie med Jørgen Schmidt, der blev verdensmester for cirka 40 år siden og som i dag er medlem af Randers Talent & Elites Wall of Fame.

Schmidt den ældres døtre - Lotte og Sanne - har også begge været med i den danske cykelelite, ligesom stortalentets forældre har gjort også sig gældende. Hans mor Susanne Würtz var på landsholdet i 1980erne, hvor hun kørte de danske landeveje tynde og hans far Steen Schmidt var i 90erne fremme på mountainbike. 

Og for at fuldende historien er hans lillebror Kasper Würtz Schmidt med de danske juniorers landsholdstrup.

Tre verdensmestre fra Randers og alle tre ambassadører for Randers Cykelby. Jens-Erik Madsen, Jørgen Schmidt og Mads Würtz Schmidt