Randers motorsport 75 år

Fyrig fødselar - med mod på fremtiden

Historiebøgerne fyldt med spændende beretninger om Randers Motor Sport klub, der netop har fejret sig 75 års jubilæum. Fra start var der omkring 100 passionerede medlemmer, der hvert halve år betalte den nette sum af 5 kr. for at være medlem.

Det første store arrangement blev holdt på Katholm Gods i 1937. Grenå-Hundested færgen sejlede to ekstra ture, ligesom statsbanerne indsatte ekstra tog. Derfor kunne omkring 20.000 begejstrede tilskuere fra hele landet følge de spændende løb.

En folkefest og samtidigt en opmuntrende begivenhed i en tid, hvor mørke skyer trak op over Europa. Borgerkrig i Spanien, fascisterne ved magten i Italien, Stalins udrensninger i Moskva og Hitler i Tyskland.

Anden verdenskrig satte en stopper for de populære bakkeløb, der først dukkede op igen i 1947. Nu på Volk Mølle banen, der frem til slutningen af 60erne lagde grund til klubbens populære aktiviteter.

Mange mennesker har overværet træninger og konkurrencer og klubbens medlemmer og hjælpere har tilbragt utallige timer med anlæggelse og vedligeholdelse af banen så publikum kunne hylde Randers-kørere som Anker Bach Sørensen, Viggo Thomadsen, Robert Nellemann, den danske mester Peter Staal Jensen, Niels Blumensaadt og Leonard Bachmand Skovsen.

Pengene i sidevognen

I begyndelsen af 50’erne udkonkurrerede en ny løbsform, der kom fra England, bakkeløbene. Moto Cross, med samlet start var langt mere spændende for såvel kørere som tilskuere og Store Bededag 1951 arrangerede Randers Motor Sport i Volk Mølle, sit første MotoCross på en 750 m. lang bane.

En milepæl i klubbens historie var i 1955, hvor der blev sat tilskuerrekord, da ”Moto Cross des Nation”, tiltrak op mod 45.000 tilskuere. Efter sigende kørte RMS kasserer Knud Christensen dagens omsætning - 180.000 kr. hjem til Randers i bunden af sidevognen.

I 1965 og 1966 blev der kørt om verdensmesterskaber, men interessen for sporten var generelt dalende og i 1969 blev det besluttet at nedlægge Volk Mølle banen.

Årene efter manglede Randers Motor Sport et område til anlæggelse af en ny motocrossbane. Mange midlertidige baner blev oprettet. Længst levetid fik banen i Romalt, indtil den skulle indrettes som rekreativt område. Til sidst lykkedes det Randers Kommune at finde et passende areal ved Brusgård, hvor der blev etableret en tidssvarende bane i 1988.

Europamesteren

Et helt specielt kapitel i klubbens historie er Mikkel Caprani. En institution i dansk og international Moto Cross. Da Caprani fra Randers i 1993 blev europamester på Svampabanen i Sverige og gjorde han Moto Cross-sporten kendt langt ud over sportens inderkreds. Lige siden den dag er navnet Caprani blevet forbundet med Randers og motocross på højeste niveau. Naturligvis blev han også kåret som "Årets Sportsnavn i Randers". I dag er han landstræner og har sin daglige gang i klubben.

En anden stor præstation leverede Peter Ravn, der i 1983 var med til at vinde verdensmesterskabet for hold i speedway, der på det tidspunkt hørte under Randers Motor Sport.

Efter nogle stille år blev der i 1999 arrangeret EM for på Brusgaardbanen. I 2007 var der et stævne, som talte til såvel VM som EM og sidste år blev der kørt en afdeling af Europamesterskabet i Quad.

Talentfabrikken

I dag råder RMS over talentfulde kørere, der alle bliver spået en stor karriere i dansk motocross. Ved årets store Sportsgalla kunne vi hylde den danske mester Catja Andersen. Endvidere har 14-årige Line Dam Nielsen og de tre 13-årige "musketerer" Glen Meier, Nicklas Haagensen og Michel Jørgensen givet fødselaren en forrygende start på årets sæson.

I dag er jubilaren også en del af team Danmarks tilbud til ambitiøse, talentfulde kørere, Banen er det eneste Team Danmark kraftcenter placeret i Randers kommune. Det skyldes banens kvalitet og det gode træningsmiljø som i dag findes i regi af RMS.