Mads i 2012

Verdensmester Mads Würtz Schmidt genvandt ikke VM-titlen - men triumferede i Paris-Roubaix

Sidste år var der ingen i hele verden, der kunne besejre Randers-rytteren Mads Würtz Schmidt ved juniorernes VM i enkeltstart i de flade københavnske gader med de mange sving. I år skulle han så forsvare titlen og regnbuetrøjen i et noget mere kuperet hollandsk terræn.

Det er altid svært at være forsvarende verdensmester og det lykkedes da heller ikke ikke for Randers-rytteren, at komme på podiet i Valkenburg og omegn.

Han havde kæmpet med en knæskade og var før løbet ikke alt for optimistisk i forhold til chancerne på landevejene i det sydlige Holland.

Det hele endte med en ottendeplads til Schmidt, der såmænd kun var 21,75 sekunder langsommere end vinderen, norske Oscar Svendsen. Så tæt var det.

Store forventninger

På forhånd var der store forventninger til den forsvarende mester. Således kunne man i de landsdækkende morgenaviser læser overskrifter i stil med: "I dag vinder han medalje til Danmark." Så er der noget at leve op til.

Som nævnt var ruten noget anderledes end sidste års i København. Således skulle rytterne op over den legendariske og berygtede Cauberg stigning. Kendt fra forårsløbet Amstel Gold Race.

Klokken 11.37,30 blev unge Schmidt sendt af sted og man kan sige, at han kørte et stabilt løb. Ved den første mellemtid blev han noteret for den 7. bedste tid. Det samme gjorde sig gældende ved mellemtid nummer to, mens han ved den tredje var rykket ned som nummer 8, der altså også blev slutplaceringen.

"Ruten var ikke helt til min fordel og jeg ramte ikke en af mine ekstraordinære dage - som jeg har gjort tidligere. En stabil indsats", lød hans første kommentar. I særdeleshed pegede han på, at Cauberg-stigningen kostede en del.

Ser frem til nye udfordringer som U23 rytter

Senere skrev han på sin Facebook profil: "Det var så VM og sidste sæson som junior. Ramte bare ikke dagen i dag. Så er tilfreds med mit løb. 5 km fra mål var jeg på vej mod 1. Pladsen. Men Cauberg var bare for hård. Nu ser jeg frem til pause og derefter nye udfordringer som U23 rytter næste år."

"Præstationen var godkendt," fastslog landstræner Lars Bonde. "Vi vil gerne have haft en medalje, måske to, hvis det havde været en fantastisk dag. Men omvendt er vi også bare glade for, at de er der. Men det var bare ikke dagen, og der er ingen grund til at råbe vagt i gevær over det."

Forrygende start på året

Mads Würtz Schmidt fik en forrygende start på 2012. Først blev han kåret som Årets Sportsnavn ved den store Sportsgalla, senere imponerede han cykelverdenen, da han suverænt vandt juniorernes udgave af "Forårsdagen i Helvede". Brostensløbet fra Paris til Roubaix.

Den blot 18-årige Randers-dreng slog til med godt 15 km tilbage, hvor han sagde farvel til feltet, fløj over de sidste brosten og kunne i ensom majestæt køre i mål som vinder på den legendariske velodrom i Roubaix.

Det var første gang han stiftede bekendtskab med de berømte, berygtede frygtede og forrykte brosten, men det forhindrede ikke den unge mester i at vinde i en stil, som burde få garvede stjerner som Fabian Cancellara og dagens vinder i "de voksnes rækker" - Tom Boonen - til at nikke anerkendende.

"Hold kæft det var hårdt og modbydeligt. Men det her er kæmpe stort, næsten lige så stort som da jeg vandt juniorernes VM i enkeltstart i København. Det kan næsten ikke beskrives det her," sagde han bagefter.

"Det er et dansk junior-resultat, der vil blive stående i historiebøgerne," konstaterede eksperterne Rolf Sørensen og Jørgen Leth.