Historien om Bjørn

Sport ændrede hans liv.

16-årig Randers-dreng er bekræftelsen på, hvordan elitesport kan ændre dit liv til det bedre. For få år siden klassens ensomme, tykke dreng, der kun gad sig selv og computeren. I dag udadvendt og aktiv. Både i Randers Thunder American Football Club og på Eliteidrætsskolen Nørrevang. Efter sommerferien prøver han lykken i sportens hjemland USA.

En efterårsdag traf dengang 15-årige Bjørn Grunnet Andersen en beslutning han aldrig har fortrudt. En beslutning, der ganske enkelt ændrede hans liv. Han begyndte at spille American Football i Randers Thunder.

Siden den sene oktoberdag i 2010 har han forandret sig fra at være klassens tykke dreng, der holdt sig lidt for sig selv, sneg sig rundt i kanten, og ikke gad følge med i skolen, til at blive den udadvendte, aktive dreng med stor omgangskreds og med succes. Både når det gælder sport og skole.

Det var helt præcist den 28. oktober 2010, at Bjørn fandt sin rette plads i American Football. Lige nu går han i 10. klasse på Eliteidrætsskolen Nørrevang og spiller på U19 holdet i Thunder.

”Jeg havde prøvet andre sportsgrene, men der var ikke rigtig plads til en stor dreng som mig,” siger han. ”Det gik heller ikke godt i skolen. Jeg tænkte bare på at komme hjem og sætte mig foran computeren, men så lokkede min mor og mine søskende mig med, at jeg ville få 1000 kr., hvis jeg tabte 5 kilo. Og hvis jeg tabte 15, ville jeg få 3000.

Derfor begyndte jeg i Thunder, hvilket jeg aldrig har fortrudt. Den hårde træning er med til at give mig øget energi, hvorfor det nu også går langt bedre i skolen. Jeg skylder både Thunder og Eliteidrætsskolen stor tak for, at jeg i dag er blevet meget bedre. Både på banen – og i skolen.”


Fik aldrig pengene

Ingen tvivl om, at Bjørn, der på billedet er gutten med #76, er en glad og tilfreds ung mand, der trives med sin sport og sin skole og som ser frem til, at han efter sommerferien skal på High School i USA, hvor han vil forsøge at spille sig på skolens hold.

”At jeg får en sådan chance, havde jeg ikke turdet drømme om for et par år siden,” siger han.

Det eneste negative i denne historie er, at han aldrig fik pengene. For godt nok er han kommet i superform og godt nok følger han fint med i skolen, men kiloene raslede ikke af. ”De sidder noget anderledes i dag, men den hårde, fysiske træning har bevirket, at de 15 kg er blevet til muskelmasse,” griner han.

Her er der plads til alle

”Det er en ren solstrålehistorie,” siger formand i Randers Thunder Jens Lind. ”Jeg kan huske, da han første gang kom i klubben. Det hele hang på ham – på de forkerte steder -og han gjorde sin entre i træsko og med en bærepose, men alle tog godt i mod ham og han oplevede pludselig, at der i American Football er plads til alle og kom ind i fællesskabet. Jeg bemærkede også hurtigt, hvordan han blev gladere for at gå i skole og lave sine lektier.”

Formanden husker, da Bjørn fortalte sin vejleder, at han ville søge ind på Eliteidrætsskolen. ”Vejlederen ringede øjeblikkeligt og spurgte, hvad det her var for noget, men jeg kunne berolige ham og fortælle, at den var god nok. I amerikansk fodbold kan vi bruge alle typer – og størrelser.”

En fantastisk historie

”Bjørn er jo en fantastisk historie og et glimrende eksempel på, hvad sport kan betyde og åbne af muligheder for et ungt menneske. Når skole, klub og udøveren hjælpes ad,” siger Elitechef i Randers Kommune, Morten Arvidsson. ”Det er en af de historier som understreger værdien af det store arbejde der bliver gjort på Eliteidrætsskolen Nørrevang og i de mange idrætsklubber i Randers Kommune.”

På skolen glæder Elite-koordinator Torben de Place sig også over succeshistorien. ”Det er en fornøjelse at have de fem Thunder gutter i vores midte. De kommer i fuldt udstyr og er meget anderledes fra de andre elever, men deres indsats er motiverende for alle på skolen,” siger han.