Berideren fra Tørring

Berideren holder liv i OL-drømmen.

Portrætinterview: Torben Frandsen, er en af landets bedste springryttere. Han holder til på familieforetagendet Tørring Ridecenter som han driver sammen med sine forældre. I mange år har han været fast mand på det danske landshold.

Han er blevet 38 år, men håber fortsat på at karrierens absolutte højdepunkt bliver en realitet i Rio 2016. Et skridt på den olympiske vej skulle gerne være deltagelse i næste års europamesterskaber i Herning

Egentlig har der aldrig været tvivl i Torben Frandsens sind om, hvad han skulle beskæftige sig med. Han begyndte som springrytter, da han var 14 år og siden har hestesporten været hans verden.  Stort set hver dag – året rundt.  ”Det er ikke mit job, men min livsstil,” som han selv siger i dette portrætinterview.

Som 17-årig kom han i lære som berider. Seks år senere var han uddannet og tog til Tyskland, der er en af ridesportens højborge. Efter et år i det tyske vendte han tilbage til Danmark og for 10 år siden startede han sit eget trænings og uddannelsescenter for heste på Tørring Ridecenter. I samarbejde med Tørring Rideklub, som holder til i smukke omgivelser ved Randers Fjord.

”Jeg har været selvstændig siden. Min tid går med at uddanne heste – både mine egne og andres – og så sælge dem videre," siger Torben Frandsen.

"Mine metoder er en kombination af moderne trænings metoder med basis i god grunduddannelse og med hesten i fokus. Det er efter denne overbevisning vi uddanner heste på centret. Både til spring og dressur på højeste plan." 


Et job som berideren tilsyneladende er god til. I hvert fald har udlandet fået øjnene op for hans formåen. Blandt andre har den irske toprytter og OL-deltager Cian O'Connor købt en af Frandsens heste. Ireren slog til, efter han havde set danskeren i aktion ved et Super League stævne i tyske Aachen ( billedet).

I springrytternes Superliga

På den sportslige front har Torben Frandsen været med til at vinde en række nations-konkurrencer med det danske landshold.  Der har været en 2. plads ved et World Cup stævne i Polen, hvortil kan lægges et hav af Grand Prix topplaceringer.

”Sidste år rykkede landsholdet op i den allerfineste række, springridningens Superliga, hvor kun de otte bedste nationer har plads. Foruden danskerne var det: England, Tyskland, USA, Holland, Belgien, Irland og Frankrig.

”Vi deltog i toppen af de største stævner. Dem, der ligger lige under de store mesterskaber: EM, VM og OL,” siger Torben Frandsen, der sammen med det danske landshold var forhåndsudtaget til OL i London, men da holdet – på grund af flere faktorer – ikke kvalificerede sig ved europamesterskaberne, brast den drøm.

”Der var ikke noget at gøre. Reglerne siger, at hvis holdet ikke kvalificerer sig, kan man ikke løse OL-billet individuelt. Uanset hvor god og formstærk, man måtte være, men lad os nu se. Jeg tror og håber, at jeg kommer med til EM i Herning næste år, men det afhænger ikke kun af mig. Hesten er jo en lige så vigtig deltager, men her arbejder jeg i øjeblikket med en hest som jeg er overbevist om kan toppe i 2013.” siger berideren, der på ingen måde har opgivet at komme til at repræsenterer Danmark ved OL.

”Der er kun en vej – og det er fremad. Vi kæmper videre og i modsætning til andre idrætsgrene er alder ingen hindring. Der findes mange, der rider godt, selvom de har rundet de 50 år. Så jeg ser optimistisk på fremtiden.”

Torben Frandsen erkender, at han ikke har den store kontakt til det øvrige idræts-miljø i Randers . Han har nu også nok at gøre med at træne 8-10 timer om dagen – naturligvis også i weekenderne. ”Hestene ved jo ikke, om det er søndag eller mandag,” som han siger.

Med 55 heste og syv ansatte i stalden er der selvsagt altid tryk på. Læg dertil alle de stævner som berideren deltager i. Det giver umiddelbart ikke megen tid til fritid, men der er dog også blevet tid til andet i hans liv.

”Jeg har en sød svensk kæreste, der også er med i hestesport. Sådan skal det helst være. For at forholdet skal fungerer, skal der være forståelse for den megen tid som man bruger på sin idræt.

Satser bredt

Torben Frandsen har altid satset på at uddanne sine heste. ”Man kan sige, at der er to måder at gøre det på. Nogle lever af det, og andre på det. Der er forskellige forudsætninger for at nå målet.

Der er dem der tjener penge på andet erhverv og har ridningen som hobby. Og så er der dem, der har ridningen som erhverv, som lever af det. Som mig, der selv uddanner hestene.

Her har jeg valgt at satse bredt. Selvom jeg sætter ambitionsniveauet højt, har jeg i min stald heste på alle niveauer. Jeg har lige fra ungheste til grandprix heste. Det er dét, der giver mig motivationen og lysten til den daglige træning. Den store glæde og belønning er selvfølgelig at se resultatet”.

Tekst: Harvy Hansen
Foto: Ridehesten