De bedste trænere vælger Randers

Randers Freja Atletik står stærkt rustet til de kommende års udfordringer.

Hvis man lige ser bort fra en enkelt ting, er Helle Sølvsten godt tilfreds med tilværelsen som formand for Randers Freja Atletik. Hun kan glæde sig over, at klubben en gang om ugen råder over en række af landets bedste trænere og at klubben har fine udendørs faciliteter. Desuden er medlemstallet stabilt  og blandt udøverne bemærkes en række af talenter, der - ikke mindst godt hjulpet på vej af de dygtige trænere - kan blive en del af fremtidens elite i dansk atletik. Enkelte af dem er det allerede.

Formanden kan også med tilfredshed se frem til , at klubben også de kommende fire år kan kalde sig prioriteret idrætsgren i Team Danmark aftalen, der gør Randers til en af landets 21 elitekommuner. Den nuværende udløber ved årets udgang, men begge parter er indstillet på at fortsætte samarbejdet, så inden længe bliver der formentlig skrevet under på en forlængelse.

Men så er der lige et enkelt men. Ifølge formanden kunne de midlertidige indendørs lokaler på Gl. Hobrovej 49 være bedre, så det er med stor spænding, at hun afventer, hvad kommunens fremtidige halplaner ender med.

 

Piger på spring

Stangspringere af hunkøn har længe været Randers atletikkens flagskib. I dag består truppen af to gode kort. Den erfarne Iben Høgh-Pedersen og talentet, Josephine Skipper (billedet).

Førstnævnte har bidt sig fast blandt den absolutte danske elite. Hun repræsenterede de rød-hvide farver ved Europamesterskaberne i 2011, forsøgte at kvalificerer sig til OL i London året efter og har flere danske mesterskaber på CV´et. Desværre har hun også været plaget af skader, hvilket har holdt hende ude i lange perioder.

Hendes hidtil bedste spring lyder på 4,20 meter, hvilket blev belønnet med en DM-titel i 2011, men også i år har hun vist gode takter med et bedste spring på 4,10 meter.

"Hendes store mål er fortsat at komme med til OL i Rio. Det krævet godt nok et spring på 4,55, men holder hun sig fri for skader, er det bestemt ikke helt umuligt," vurderer cheftræner Rene Kvist.

Forventningerne til 16-årige Josephine Skipper har stort set altid været tårnhøje. Hun prøvede i år, at kvalificerer sig til ungdoms-verdensmesterskaberne, men det mislykkedes. "Næste år lyder kravet på 4 meter og det klarer hun," lyder det med sikker stemmeføring fra cheftræneren. 

"Så bliver det rigtigt spændende, hvad hun kan præstere året efter. Kommer hun som 18-årig eksempelvis over 4,20, kan det ende med noget rigtig stort."

Desuden råder klubben over gode kastere, hvis fremtid er i de bedste hænder. Således trænes spydkasterne af Gert Skals, der betragtes som en af branchens bedste, mens kuglestøderne har den tidligere OL-deltager Kim Christensen som læremester. Løberne trænes af Jeppe Thomsen, der er tidligere danske, fransk og svensk mester og i øvrigt også afdelingsleder på Eliteidrætsskolen Nørrevang.

Randers er attraktiv

Hvad betyder det at være prioriteret idrætsgren i Team Danmark regi?

"Det betyder god opbakning fra  kommunen," siger Rene Kvist. "Vi er meget heldige, da vi har en hal, hvor vi kan komme og gå som vi vil. Det betyder meget for atleterne, at de kan træne på de tidspunkter, der passer dem bedst. At de kan komme til, når kroppen er klar."

Et generelt problem er, at mange klubber må vinke farvel til talenterne, når disse er færdige med gymnasiet og en højere uddannelse venter. Her ser Helle Sølvsten meget gerne en holdningsændring.

"Jeg synes vi er for ydmyge. Randers er attraktiv og man kan sagtens studerer i Aarhus og blive boende - samt være med til at skabe et godt studiemiljø - her i byen," siger formanden.

"Den lavere husleje betaler hurtigt en lille bil og så tager det jo ingen tid på motorvejen.  Efter min mening må det være en vigtig opgave for vores politikere at fortælle de unge mennesker, om de mange fordele, der er ved at blive boende i Randers."

Denne artikel kunne læses i Din Avis, onsdag den 29. oktober, 2014.
Foto: Hans Carstens