30.000 til Beach Handball EM

DHF og Randers har fået værtskabet for EM i Beach Handball 2013. Slutrunden skal være med til at markedsføre og udbrede Beach Handball og skaffe en masse nye spillere.

Sommeren 2013 skal Danmark afholde endnu en EM-slutrunde, men denne gang foregår håndboldspillet udenfor, da det er europamesterskaberne i Beach Handball, som finder sted på dansk grund. Nærmere bestemt i Randers, som har store og spændende planer i forbindelse med slutrunden. DHF’s Udviklingschef, Søren Simonsen, har det overordnede ansvar for mesterskaberne og har sammen med Eventsekretariatet Randers og Sport Event Denmark været drivkraften bag at få EM til landet.

”Vi vil gerne have en EM-slutrunde, fordi vi har et fantastisk produkt, som vi gerne vil markedsføre i endnu højere grad. Før i tiden kunne man om sommeren spille håndbold på græs, men det tilbud eksisterer stort set ikke mere, og vi vil gerne kunne tilbyde vores foreninger en mulighed for at afvikle kampe og turneringen på det varme tidspunkt af året. Her er Beach Handball genialt, og vi vil derfor bruge europamesterskaberne til at sætte fokus på og udbrede det gode budskab til alle i Danmark,” siger Søren Simonsen, der specielt hæfter sig ved at spillet tilsyneladende appellerer til de unge. ”I Århus har man satset meget på Beach handball, og her har vi set en markant stigning i deltagerantallet blandt de 16 – 21-årige. Beach handball indeholder show og livstil, så det overrasker mig egentligt ikke.”

TV2 Sport på pletten

DHF har allerede indgået en aftale med TV2 Sport, som er blevet meget aktive på håndboldfronten, om at de skal transmittere fra EM i Beach Handball i 2013. ”På Internationalt niveau er spillet meget seværdigt, da showdelen hele tiden i spil. Spektakulære mål tæller jo to, og det går man efter hele tiden” siger Søren Simonsen, der mener at TV2 Sport seerne har noget at glæde sig til. ”Når tv er med på sidelinjen og viser landsholdenes kampe, løftes spillet ud over de snævre cirkler og ud til alle foreningerne i landet.

DHF’s Beach Handball stjernerne

DHF har sendt Beach landshold til de seneste 4 slutrunder, men ikke mange danskere ved, at landsholdene indenfor beach handball eksisterer. ”Landsholdene har jo stort set ikke spillet på dansk grund endnu, og TV dækningen fra de slutrunder vi har deltaget i, har været meget begrænset. Vores kvinder har vundet VM- og EM-sølv ved de to seneste mesterskaber, og vores herrer er blandt de seks bedste i verden, så det er perfekt, at vi får en mulighed for at præsentere dem på tv herhjemme,” understreger Søren Simonsen.

Professionel partner

Slutrunden arrangeres i tæt samarbejde med Randers Eventsekretariat, som er en neutral og uafhængig institution, der bistår arrangører med behov for praktisk rådgivning og lignende i forbindelse med gennemførelse af arrangementer i Randers Kommune. Det samarbejde er Søren Simonsen meget tilfreds med: ”De har været meget professionelle. Eventsekretariatet har forberedt en masse sideaktiviteter, som skal køre under EM, så der er størst mulig fokus på eventen. Randers vil gerne profilere sig som Danmarks Beach Handball by nummer 1, og de har store planer om at omdanne et stort område ved Randers Fjord til et Beach Handball anlæg, der skal blive liggende efter slutrunden. Randers vil udover EM gerne indgå i et fremadrettet samarbejde, så også DM-slutrunder og European Tour finder sted i byen.”

30.000 til Beach Handball

I disse tider er det jo populært med at sætte tal på de store begivenheder, men de 30.000 gælder ikke tilskuere, selvom der gerne må møde så mange op på sandet i Randers. De 30.000 er målet for antallet af Beach Handball spillere i 2015.

”Hver sommer afvikler DHF en DM-tour for eliten. Det sker over 5 weekender i maj – juni afsluttende med i 2012 et finalestævne på Nordstranden i Kerteminde. Oftest afvikles disse DM stævner sideløbende med stævner for bredden, som arrangeres af et lokalt distriktsforbund eller kreds, men vi kunne godt ønske os, at der fremover organiseres en masse lokale initiativer. Det kan for eksempel være én-dags turneringer eller aftenstævner. Hvis vi skal op på de 30.000, kræver det, at der arrangeres mange flere minievents rundt om i landet.”

Beach Handball er en gylden mulighed for kommunerne at iværksætte et attraktivt idrætsanlæg for relativt få penge, mener Søren Simonsen.

”Vi har talrige forespørgsler på, hvad et Beach anlæg koster, og hvordan man egentlig gør i forbindelse med at anlægge et. Vi kan kun svare, at hvis man kan skaffe lidt hjælp fra en lokal vognmand, og et mindre tilskud fra kommunen, ja, så er man der næsten. Der skal i så tilfælde ikke meget mere end 50.000 kroner op af kommunekassen, hvis man vil anlægge to baner. Det er noget, de i disse økonomiske krisetider mægtig gerne lytter til i kommunerne, så mulighederne for Beach Handball bør være forrygende i de kommende år.”

Stolte over resultater

Som EM-værter vil Danmark naturligvis have to landshold med i turneringen men på trods af, at vi eventuelt selv skal stå for arrangementet, bliver der formentlig ikke satset ekstraordinært ekstra på landsholdene rent økonomisk.

”Vi er virkelig stolte af det, vore beachlandshold, med trænerne Morten Holmen og Lars Møller i spidsen, har opnået for de midler DHF bruger på området. Hvis man sammenligner med fx Norge, så opererer de med et budget, der er tre - fire gange større end vores, men på internationalt plan matcher vi dem helt og aldeles. De spillere, som er med på de danske beachlandshold, er med, fordi de synes, det er sjovt og udfordrerne på samme tid. Det er lidt tilbage til håndboldrødderne. Det eneste DHF stiller til rådighed er dækning af rejseomkostninger, og alligevel siger de ja til at stille op hver eneste sommer. Den indgangsvinkel til spillet skal vi holde fast i,” fastslår Søren Simonsen.