Perfekte rammer skaber talenter

Motorsportens mekka findes lige udenfor Randers. Du tænker måske ikke på det, når du kører forbi, men Brusgaardbanen er gjort af et særligt stof, der gør den til et unikt område.

Nærmest hellig jord, hvis du spørger de omkring 60 motocross-kørere fra hele landet, der hver tirsdag træner på banen.

Udenlandske eksperter betegner også, hvad der i disse tider er kendt som Honda Park, som noget enestående, der derfor har lagt sand, grus og ler til flere afdelinger om VM- og EM-titler.

"Omgivelserne er med til at skabe talentet, " siger sportschef i Randers Motor Sport, Mikkel Caprani, der sammen med klubbens formand Jan Hvam naturligvis glæder sig over de perfekte omgivelser, der er en stor del af årsagen til, at klubbens talenter bliver ved med at køre titler hjem. I en sådan grad, at der givetvis findes en kommende verdensmester blandt dem.

Derfor kan det ikke komme som den store overraskelse, at motocross også de kommende fire år bliver en del af det fineste selskab i Randers Kommunes aftale med Team Danmark.

Den nuværende aftale, der gør Randers til en af landets 21 elitekommuner, udløber ved årets udgang, men alt tyder på, at parterne snart enes om en forlængelse.

"Vi har et godt samarbejde med Team Danmark og Randers Kommune. Et samarbejde, der gør min hverdag lettere, så det er en god nyhed, at vi kan fortsætte som prioriteret idrætsgren, " fastslår sportschefen.

Mørke skyer

Længere ude i fremtiden kan der hænge mørke skyer over den unikke crossbane. Det skyldes fremtidige kommunale planer om at placere et stort boligområde tæt på Honda Park. I værste fald kan det betyde, at banen skal flyttes.

"Men det er umuligt at finde et tilsvarende areal, som har de samme skiftende bundforhold," siger formand Jan Hvam. "At den både har ler, sand og grus gør den til den perfekte allroundbane. Man kan flytte en fodboldbane, men hos os er det meget mere kompliceret. Selvom vores bane fra naturens side har den perfekte beliggenhed, tog det over fem år, inden den havde den rigtige belægning og flow."

"Heldigvis ligger planerne pænt ude i fremtiden," tilføjer den tidligere europamester og medlem af Randers Talent & Elites Wall of Fame, Mikkel Caprani. "Til den tid har vi sikkert fået støjen mindsket betydeligt. Dog går vi ikke over til EL-motorcykler. De kan ikke klare sig på en cross-bane."

13-årig skrev historie

Som sportschef kan Caprani også i år glæde sig over flotte resultater. Kulminerende med en nyhed, der i sidste uge sendte glædes-bølger gennem den danske cross-verden, da kun 13-årige Mikkel Haarup satte sit navn på en fem-årig kontrakt med en af sportens giganter: Det østrigske fabrikshold KTM Motorsport, der har træning-faciliteter på de bedste baner i Belgien.

"De baner er næsten lige så gode som vores," siger Caprani, der er ikke bleg for at kalde Haarups kontrakt for: Danmarkshistorie. "Det er aldrig sket tidligere, at en så ung kører laver en 5-årig aftale, hvilket vil sige, at han ikke kun skal tænke på cross, men også får lov til at være en ung mand og passe sin uddannelse."

Blandt klubbens andre hotte navn er 15-årige Glenn Meier, der i år er rykket op på "voksencyklerne", og er blevet kaldt stortalent så længe, at han vel efterhånden er ved at være træt af det. Han blev i år belønnet med Randers Talent & Elites Sportsgalla pris for sine præstationer i 2013.

"Så vil jeg også fremhæve Line Dam," siger sportschefen. "Hun er 16-år og viser rigtig gode takter. En seriøs pige, der i år vandt DM-bronze. Hun er også godt inde i Team Danmark systemet og bliver en pige, vi kommer til at høre meget til."

Selv ser Line Dam frem til nye udfordringer i udlandet: "Jeg har kørt min første sæson på stor maskine og har fået masser af erfaring, da jeg både har kørt EM og VM-afdelinger. Det har virkelig givet mig blod på tanden for at køre mere i udlandet," siger hun.

Flere af de unge talenter går på Eliteidrætsskolen Nørrevang, hvilket - ifølge Caprani - er med til at udvikle dem. "Jeg er rigtig glad for den skole," siger han. "Den har det hele. Morgentræning, psykologi, kost, teori og vores kørere får meget ud af dagligt at være sammen med elever fra andre idrætsgrene."

Denne artikel kunne du læse i Din Avis, onsdag den 22. oktober 2014.