Gammel Freja dreng vender hjem

Efter en mindre europæisk rundtur, der gjorde ham til både dansk, svensk og fransk mester, er topløberen Jeppe Thomsen tilbage som træner i barndomsklubben.

Glæden er til at tage og føle på i Randers Sportsklub Freja Atletik, der for en lille måneds tid siden skrev kontrakt med en af klubbens tidligere atleter. Jeppe Thomsen har prøvet lidt af hvert siden han for 14 år siden forlod Randers for at prøve lykken i den store atletikverden. Det førte ham vidt omkring, men nu er han tilbage i sin gamle klub, hvor han er ansat som løbetræner for elitedrengene. Samtidigt er hans kone Tine Thomsen, der er fysioterapeut, også trådt ind i trænerteamet.

"Vi er meget glade for at have Jeppe tilbage. Jeg er overbevist om, at han bliver en stor gevinst for Freja,"  siger klubbens formand Helle Sølvsten.

36-årige Jeppe Thomsen indgår nu i et stærkt team, der - foruden hans kone - også består af de to "gamle." Jørgen Nedergaard, der tager sig af langdistanceløberne og allround manden Erik Michaelsen.

"Jeg begyndte at løbe i Freja i 1988. I øvrigt sammen med Jørgen Nedergaard," siger Jeppe Thomsen inden endnu en træningsaften på det nye atletikstadion Langvang. "Da jeg gerne ville udvikle mig, valgte jeg i 1999 at flytte til København, hvor jeg stillede op for den helt store danske klub: Sparta."

Her oplevede Randers-drengen mange gode år, hvor der kom danske mesterskaber på CV´et, men i 2007 skiftede han til svenske Malmø. "Det var lidt af en omvæltning," siger han i dag, " men jeg udviklede mig meget. Atletik er en lille sport i Danmark, men er kæmpestor i Sverige."

Indimellem var der også tid til ophold i Paris, hvorfor Jeppe Thomsen i dag kan se tilbage på en karriere, der gjorde ham til national mester i tre forskellige lande.

I Sverige blev han gift med Tine og sammen fik de sønnen Viktor, der i dag er 2½ år.

Et tilfældigt møde

"Jeg har altid sagt, at når jeg blev far, ville jeg stoppe som eliteløber, men jeg ville godt fortsætte som elitetræner og da Viktor så småt begyndte at snakke svensk, mente jeg, det var på tide at vende hjem til Danmark," griner Jeppe Thomsen.

I første omgang var Aarhus 1900 på banen med et trænerjob, men så skete der noget uventet. Som så mange andre ting i livet var det tilfældighedernes spil, der satte ham i forbindelse med Freja. "Jeg tilmeldte mig Fladbro løbet og løb helt tilfældigt ind i Erik. Vi faldt i snak og han fortalte, at de gerne ville udvide trænergruppen. Og, ja, så sidder jeg altså her."

Hvordan er du faldet til i gamle omgivelser?

"Jeg er startet for en måned siden, så det er svært at konkluderer noget allerede nu. Det gode er, at de unge mennesker, jeg arbejder med, er 18-19 år. Det er en god alder. Erik kører efter de mere gamle træningsteorier, mens jeg står for en blanding af de nye og gamle. Der er noget at forbedre, men med fire trænere skal vi nok blive et godt team," slutter Jeppe Thomsen.

Freja atletik råder over mange talenter, der har markeret sig på den danske atletikscene - senest ved at vinde 18 guldmedaljer ved de vestdanske ungdomsmesterskaber - men som Erik Michaelsen siger, da denne samtale nærmer sig enden og torsdagstræningen kalder: "At vi har i løbere eliteklassen, skal ikke holde andre væk. Alle er velkommen i klubben."

Se alle fotograf Hans Carstens billeder af den nye træner i aktion på Langvang

Thomsens trofæer

7 danske mesterskaber
4 på 800 meter, 2 på 1500, 1 på 4x400 meter.
2 gange har han - samme år - vundet DM på 800 og 1500 meter
Det er også blev til talrige DM-holdtitler med Sparta
Har repræsenteret det danske landshold i Europa Cup.
2 svenske mesterskaber: 4x800 meter og 4x1500 meter
1 fransk holdmesterskab, hvor han var 800 meter mand i Paris-klubben CA Montreuil.
Var tæt på EM deltagelse med det franske hold, men "valgte biologi" til seminarium eksamen. Det fortryder han i dag.