Bag scenen ved DM-finalerne i håndbold 2012

Det hemmelige våben

Af Harvy Hansen

Hvad skete der på 48 timer, da Randers HK gik fra at være nede i den mentale kælder til det danske mesterskab. Det kan der være mange forklaringer på, men en af de mere sandsynlige er, at klubben havde tilknyttet Martin Langagergaard som sportspsykologisk rådgiver.

Efter to gange DM-sølv, tætte afgørelser på straffekast, der altid er faldet ud til modstandernes fordel og skuffelser på den internationale scene, havde Randers HKs håndboldkvinder for alvor kniven for struben, da de i maj 2012 - efter endnu en tæt afgørelse - tabte den første DM-finale til Viborg, der vandt 30-29 på et straffekast, der blev eksekveret efter tiden var udløbet.

Ingen tvivl om, at mange ting blev tænkt igennem i omklædningsrummet. For allerede 48 timer senere skulle spillerne være sat op til returmødet i Viborg. Set udefra kunne det ligne en umulig opgave, men da det gik løs den sene lørdag aften, kunne man bestemt ikke mærke på Randers-spillerne, at de havde været helt nede i den mentale kælder.

Som bekendt spillede de i en fejende flot 1. halvleg hjemmeholdet ud af hallen, fortsatte de gode takter efter pausen og blev som den mest naturlige ting danske mestre 2012. For første gang i klubbens historie.

Hvad der skete på 48 timer kan der være flere forklaringer på. En af de mest sandsynlige, at spillerne fik overvundet de mentale knubs, da Randers HK siden slutningen af februar har haft idrætspsykolog Martin Langagergaard tilknyttet som sportspsykologisk rådgiver.

"Fordommene i forhold til idrætspsykologi har været mange. Det har været noget som man ikke turde tale om, at man brugte, da konkurrenterne kunne opfatte det som et udtryk for svaghed., Eller at udøveren var i krise" siger Elitechef i Randers Kommune Morten Arvidsson.

"Men de smarte hold – som i dette tilfælde Randers HK - og udøvere bruger naturligvis idrætspsykologiens mange gode redskaber til at vinde titler og udnytte deres potentiale."

En af brikkerne

"Jeg betragter mig som en del af brikkerne i puslespillet," siger Martin Langagergaard. "Jeg kommer med input, men det samme gør cheftræner Jan Leslie, den fysiske træner og sundhedssektoren og i særdeleshed spillerne selv. Fra slutspillets start har jeg været med før og under kampene, hvor jeg har gjort mine observationer. Hvordan er samspillet på bænken, hvordan er det på banen? Der er bestemte ting som jeg fokuserer på, "siger sportspsykologen.

"Efter kampen giver jeg spillerne feedback. Således havde jeg halvanden time med dem i fredags - dagen efter den første finale, dagen før den næste - og fokuserede naturligvis på nogle bestemte ting, men jeg kan og vil ikke afsløre detaljer. Det, der er foregået på møderne med spillerne har jeg ingen kommentarer til. Mine metoder synes jeg skal blive mellem spillerne og mig. Spillerne må gerne fortælle om, hvilke processer mit arbejde har flyttet, men jeg gør det aldrig. Jeg har tavshedspligt."

Martin Langagergaard vil dog godt afsløre, at en stor del af arbejdet er at få spillerne til at tænke over, hvad der sker, når de er under pres.

"Det har jeg sat dem til at arbejde med i en proces, hvor spillerne var meget aktive. Både når jeg arbejdede med hele holdet og når jeg havde samtaler med spillerne enkeltvis. Det var ikke sådan, at de sad passive og hørte på, hvad jeg sagde."

En moderne klub

Elitechef Morten Arvidsson roser Randers HK for at have tilknyttet Martin Langagergaard. "De har ageret som en moderne klub, der ikke er bange for at tage alle midler i brug. Valgte at sætte fokus på den meget afgørende faktor som idrætspsykologi er og fik fat i en af landets førende på området," siger elitechefen.

Han understreger, at ”Idrætspsykologi er ikke noget hokus pokus. Det er nogle teknikker som alle kan lære sig og have gavn af at lære sig. Så Langagergaard har ikke været en tryllekunstner. Han har ”blot” været med til at få udløst noget mere af det potentiale som holdet hele tiden har besiddet.

Ifølge Elitechefen var det tydeligt, at holdet fik mange mentale knubs før DM-titlen blev vundet. De to tabte DM-finaler, den ene efter straffekast, skuffende Champions League exit - i denne sæson også farvel til Cup Winners Cup -pokalsemifinalen mod Viborg, der også blev tabt på straffekast.

”Efter så mange skuffelser er det vigtigt at sætte fokus på det mentale. "Der har været mange "forkerte" tanker, der skulle sættes på plads. Mange spøgelser, der skulle jages væk. For spillernes potentiale rent teknisk, taktisk og fysisk har været der hele tiden."

Randers Talent & Elite fokuserer meget på den mentale træning. Således har trænerne i de samarbejdende klubber i Kraftcenter Kronjylland været på skolebænken med sportspsykologi på skemaet. Det samme har eleverne på Eliteidrætsskolerne.