Talentet udvikles i skolen

”Det er deres talent, der gør dem interessante, men det er deres indstilling, der gør dem gode.” Kloge ord fra en engelsk talentspejder. Kloge ord som burde hænge i glas og ramme over ethvert håbefuldt og sportsglad barns seng. Kloge ord, der også siger meget om, hvordan Randers Talent & Elite ønsker at lærere og trænere skal gøre alt for at skabe, hvad der kan blive fremtidens stjerne. Talentet skal ikke kun plejes, men udvikles.

”Man kan også sige ”Præster dit bedste, når det er nødvendigt. Og det bedste er nødvendigt hver dag,” siger Elitechef Morten Arvidsson med en henvisning til den legendariske amerikanske basketballcoach John Wooden.

”De unge får chancen på grund af deres indlysende talent, men der skal dygtige lærere og trænere til at udvikle det. Så kan talenterne måske blive de store idrætsstjerner, de drømmer om at blive og som deres talent – måske – berettiger til,” siger Elitechefen

Alle undersøgelser viser, at aldersrelateret træning, altså tidlig specialisering, er et onde. Udvælgelsesproceduren er forskellig fra sportsgren til sportsgren – og det er godt, hvis talentet har flere idrætsgrene at vælge mellem - men det er en kendsgerning, at den dreng eller pige, der eksempelvis er bedst til håndbold i 10-12 års alderen, sjældent er det som 17-18 årige.

”Her spiller viljen ind,” siger Morten Arvidsson. ”Der findes ingen verdensmestre eller olympiske mestre, som ikke er stærke mentalt. Det er den altafgørende faktor for at nå til tops. Plus en jernvilje, der gerne skulle kunne gå hånd- i-hånd med idrætsglæde.”

Skader er uundgåelige i sport, men i udviklingen af talentet er det naturligvis også af stor betydning, at man gør alt for at undgå skader, der naturligvis sætter udviklingen i stå i en kortere eller længere periode.

”Efter skoletiden er det vigtigt, at klubberne er i stand til at tage imod de nye idrætsudøvere i en velfungerende ungdomsafdeling,” konkluderer Elitechefen.