Den nøgne sandhed

I fredags kl. 23,04 havde jeg to muligheder. Efter flere timers overvejelse traf jeg en svær beslutning. Jeg valgte at linke til Ekstra Bladet og lægge aftenens mest omtalte episode under det såkaldte lokalbrag mod Silkeborg ud på vores Facebook. Normalt stjæler en nøgenløber på stadion ikke overskrifter - endsige billeder - men denne fredag var medierne fyldt med beretninger om, hvordan Lars Elstrup indtog sin tidligere hjemmebane. Som Gud skabte ham, så at sige. Reaktionerne på mit valg udeblev ikke. "Ikke værdigt af Randers Talent & Elite at trampe på en mand, der ligger ned", lød en af dem. I denne blog forklarer jeg, hvorfor jeg - fortsat - mener det var relevant at publicerer teksten. Endvidere skuer jeg frem mod Paralympic, der snart tager over i Rio. Med deltagelse af vores egen OL-helt: Handicapsvømmeren Niels Kortfitz Mortensen

Ugens Blog, søndag den 28. august, 2016
I min verden vil Lars Elstrup i al evighed være en ægte, dansk fodboldhelt. Uden hans mål mod Frankrig havde det danske fodboldlandshold formentlig aldrig skrevet historie som en af historiens mest undertippede Europamestre. Det var dengang i 1992. Meget er unægtelig sket siden. Også for Elstrup, der forlod hjembyen for mere end 30 år siden for - med stor succes - at prøve fodboldlykken i OB.

Jeg skal ikke gå i detaljer, men vi kan vel godt nærme os enighed om, at det - siden EM-triumfen i det svenske - ikke altid har været den mest positive omtale Elstrup har fået i medierne. Ikke just nogen dans på de berømte roser. Det var det heller ikke i fredags, om end ingen - efter min mening - tager skade af at se en nøgen mand.

Jeg befandt mig på marginalernes holdeplads. I første omgang valgte jeg ikke at omtale episoden, skønt jeg fik tilsendt flere billeder, men jeg skiftede kurs, da Ekstra Bladets artikel byggede på et kort interview med Randers FC direktør Michael Gravgaard.

Jeg synes nemlig direktøren udtrykte, hvad mange af os følte: "Hvor er det trist at se en af byens fodboldhelte på den måde". Så var det sagt. Kort men godt.

Den barske virkelighed

Som så meget andet i tilværelsen kan værdighed vel også diskuteres. Jeg står ved, at jeg på ingen måde følte - og fortsat føler - at det var under lavmålet at linke til artiklen, der var holdt i sober tone.

Virkeligheden kan være barsk, men inderst inde må Elstrup have haft en fornemmelse af, at det han begav sig ud på, ikke kunne undgå at få konsekvenser. I form af omtale i medierne. 

Livet er en hård branche. Hold dig væk - eller tag hvad der kommer.

For fuldstændighedens skyld skal lige nævnes, at denne sag naturligvis aldrig var blevet nævnt, hvis nøgenløberen havde været Jens Jensen fra et - udenfor branchen - anonymt revisorkontor. Sådan er spillereglerne nu engang. 

Som fisk i vandet

Næppe er den olympiske lid slukket i Rio - før en ny tændes. Om godt en uge er scenen klar til de para-olympiske lege. Her er Randers naturligvis med. Endda med medaljemuligheder. Så vidt jeg har forstået.

Niels Korfitz Mortensen, hvis handicap er, at han mangler højre underarm og kun har to fingre på venstre hånd, var allerede med i London for fire år siden, hvor hans bedste placeringer var to sjettepladser. Siden er det blevet til medaljer ved europamesterskaberne, hvilket er årsagen til, at der nu er stort håb - og tro - på at kan svømme OL-medaljer - skriver det gerne i flertal - hjem til gamle Danmark.

Skønt han nu stiller op for AGF i studiebyen, hvilket naturligvis trækker lidt fra - spøg til side - er han helt igennem Randers dreng. Det er her han har fået hele sin svømme-opdragelse, hvorfor det er helt naturligt, at vi hylder ham som vores lokale OL-helt. 

Jeg tør godt love, at vi på vores Facebook vil følge ham gennem legene. I tykt og tyndt.

Harvy Hansen
PR og Kommunikation
Randers Talent & Elite