Uge 9 - 2015

Sammen er vi stærke

Ugens Blog, søndag den 1. marts 2014
At samarbejde belønnes er vist almindelig god latin, men jeg er sikkert ikke den eneste, der har oplevet, at det også kan være den store prøvelse. Ofte for alle involverede parter.

Så vidt jeg har forstået, har det heller ikke altid været en dans på roser for det prisværdige lokale badminton-samarbejde, der blev taget tilløb til for et år siden og som blev en realitet i sommer, hvor seks af kommunens klubber skrev under på en aftale om talentudvikling. 

Selvom der var enighed om at gå sammen, fornemmer jeg, at der var stor skepsis at spore i klubberne - tre fra Randers og tre fra oplandet - så forskellige som de nu engang er, men som Kåre Severinsen fra Vorup FB sagde til denne uges udgave af Din Avis. 
 
"Vi har fået større forståelse for vores forskelligheder. Tidligere skabte forskellighederne afstand klubberne imellem. Nu forsøger vi at bruge det konstruktivt. 

Eksempelvis er det oplagt, at nogle klubber gør en større indsats for elitetræning - typisk de tre klubber, der har base i Randers by, tilføjer jeg for egen regning - mens andre - og her føler jeg vi snakker klubberne fra oplandet - arbejder hårdt for at rekrutterer nye badmintonspillere i  kraft af deres umiddelbare tætte fysiske relation til skoler og SFO. 

I et klubfællesskab som dette er det en konstant udfordring at finde den rette balance mellem elite, talentudvikling og bredde. Til gavn for helheden." 

Det synes jeg lyder som kloge ord.
Seks elitespillere
De samarbejdende klubber -  SIF (Assentoft), Langå, Vorup FB, Randers Real, SMIFF (Mellerup/Harridslev) og Randers Badminton Klub (RBK) - har sammen udført et stort arbejde, der - efter min mening - er en væsentlig del af årsagen til, at badminton er programsat som såkaldt lokal-prioriteret idræt i Randers kommunes nye 4-årige aftale med Team Danmark. 

Et konkret bevis på, at samarbejdet fungerer er, at Randers lige nu råder over seks ungdomsspillere på eliteplan. I U13 er det Katrine Rousing og Josephine Risager fra RBK samt Jon Severinsen fra Vorup.  Hos U15 finder vi Christinna Andersen, RBK og i U17 er Andreas Als og Janne Jakobsen, der begge spiller i RBK, med i det fine selskab. 
Alle seks - fem af dem ses på billedet - kan spille med, når der til maj kæmpes om de danske mesterskaber i ungdoms-rækkerne og flere af dem var med i det store U13 elitestævne som RBK afholdt i weekenden. Et stævne, hvor landet bedste U13-spillere mødtes.

Buejægerne
Et andet vellykket samarbejde, der har vakt berettiget opsigt, hvilket jeg finder forståeligt, da det er ret enestående, finder vi i bueskytternes univers. Der er tale om et tværkommunalt samarbejde, der sætter nye standarder for, hvordan man træner og udvikler talenter i sporten. Intet mindre.

Sammen med Esbjerg og Holstebro - og Bueskydning Danmark - er Randers med i projektet, der rækker langt ud over, hvad man tidligere har oplevet.
 
I sidste weekend var talenter fra de tre kommuner samlet. Med Randers Bueskyttelaug som værter. De lokale farver var repræsenteret af stortalenterne David Entino Torndal, der er DM sølvvinder hos juniorerne og bliver spået en stor fremtid i den olympiske disciplin recurve, samt Valdemar Estrup-Jensen, som er med fremme i disciplinen compound. Alt sammen støttet af Randers Talent & Elite.
Tanken bag projektet er, at man sammen kan forberede de unge talenter på at træde ind på diverse ungdomslandshold og forhåbentlig på sigt blive en del af danske elite. Med mulighed for at repræsenterer de rød-hvide farver ved store internationale mesterskaber og Olympiske Lege.

Jeg kan fortælle, at de to Randers gutter klarer sig flot i det fine selskab, men der er selvfølgelig også noget at leve op til. Og her tænker jeg selvfølgelig på byens bue nummer 1: Johans Weiss, der ovre i Korea fortsat er i gang med træningen frem mod årets største begivenhed som er verdensmesterskaberne, der afgøres i København, hvor han kan løse billet til deltagelse ved OL i Rio.

Jeg kan kun opfordrer alle til at tage turen til hovedstaden og støtte den lokale helt den 1.-2. august. Finalen bliver noget af en oplevelse, da den skydes på Christiansborg Slotsplads.

På med pilen.
 
Harvy Hansen
PR- og Kommunikation
Randers Talent & Elite