Uge 48

Jeg sender et stort t-lykke til Nicolai Brock-Madsen, der i weekenden - for første gang - var med i hele kampen for Birmingham. Og sætter fokus på Eliteidrætsskolen, Randers

Ugens Blog 
Weekenden 21.-22. november 2015

Randers-drengen var på en noget utaknemmelig opgave, da han skulle erstatte klubbens stjernespiller Clayton Donaldson, men leverede - som jeg læser teksten - en godkendt indsats.

Det var i hvert fald ikke hans skyld, at Birmingham hjemme tabte 1-0 til Charlton.

På Birmingham Mails hjemmeside kunne klubbens fans stemme om, hvorvidt de var imponeret over Madsens - jeg tillader mig at kalde det - debut.

Sidst jeg var inde at tjekke følte 48 procent sig imponeret. Det kan man da godt være bekendt.

Sig hej til din Eliteidrætsskole
"Se, dengang jeg gik i skole" har det lydt gennem generationer, når far eller farfar lige skulle belære nye generationer om, hvor barsk tidligere tiders skolegang var. Og for den sags skyld, hvor forkælet nutidens elever er. Ingen kan vist sige sig helt fri for at have liret den lektie af. Mere eller mindre sandfærdighed

Så hvorfor ikke fyre klassikeren af for hvem ved hvilken gang: Se, da jeg var dreng, var der ikke noget, der hed eliteidrætsskoler. Ikke bare noget, der mindede om det.

Idræt hørte til i gymnastiktimerne, hvor der - som en kendt forfatter har udtrykt det - var frit spillerum for lærere, der for manges vedkommende aldrig var kommet sig over, at det ikke blev til en karriere i militæret, hvorfor deres sadistiske tilbøjeligheder gik udover forholdsvis uskyldige skolebørn.

Elitært miljø
Men heldigvis er meget sket siden. Blandt andet har vi nu Eliteidrætsskoler. Her i kommunen er vi endog så privilegerede, at vi har to af slagsen: Eliteidrætsskolen, Randers og Randers Real, der er den eneste danske privatskole med eliteidræt på skemaet.

Eleverne på Eliteidrætsskolen, Randers, der hører til på Nørrevangsskolen, har netop fået deres egen afdeling, hvilket fik afdelingsleder Jeppe Thomsen til at finde de store, men - efter min mening - meget velvalgte ord frem, da han talte om, at "seriøsiteten har fået ekstra nøk, da der er skabt et elitemiljø, der fremmer både de sportslige, sociale og faglige resultater".

Unikke muligheder
Eliteidrætsskolen Randers har rene eliteklasser, mens der på Randers Real er blandede klasser. Det giver - ifølge elitechef Morten Arvidsson - sportstalenter i Randers unikke valgmuligheder i forhold til andre kommuner.

I atletik, svømning, håndbold og fodbold er der fællestræning skolerne imellem. I de øvrige sportsgrene har man fælles basistræning som foregår på de to skoler. Lige nu er hele 15 - vidt forskellige - idrætsgrene på skoleskemaet.

Jeg har et rigtig godt vink til kommende skolelever i 7.-10. klasse. Er du vild med sport og har du ambitioner om at nå til tops indenfor din idræt - og når det gælder dine karaktererne i skolen - skal du kigge forbi Eliteidrætsskolen, Randers, der holder orienteringsmøde med rundvisning i den nye afdeling i morgen kl. 17,00.

Dagen efter gør Randers Real det samme.

Dobbelt gevinst
Jeg kan kun opfordre unge sportsudøvere til at søge ind på en eliteidrætsskole, da det nærmest er videnskabeligt bevist, at der en dobbelt gevinst at hente. Du bliver både bedre til idræt og i skolen. Det er da ikke det værste udbytte.

Harvy Hansen
PR og Kommunikation
Randers Talent & Elite