Uge 1 - Nytårsbloggen

Ret godt gået, Randers

Ugens Blog - nytårsbloggen - torsdag den 1 jan. 2015
opdateret søndag den 3. januar

Jeg må sige, at sportsåret 2015 er blevet skudt i gang med maner.

Med en 22-18 sejr over de midtjyske hunulve viste Randers HK stilen. En uhyre vigtig sejr, der sendte holdet tilbage i den absolutte medaljekamp.

Også på vores Facebook har der været gang i sagerne. Historien om Sofie Strangholts lange kamp for at vende tilbage fra et sandt skadeshelvede, nåede ud til hele 19.000 personer. Altså hvis man skal tro på Facebook - og det skal man da.

Det er ret overvældende, for ikke at sige svært at tro, da det er ny rekord på vores FB-side. Jeg ved godt, at alle rekorder er nye, men det lyder bare så godt: Ny rekord
Jeg takker for den overvældende interesse og skal da - for god ordens skyld - nævne, at der var tale om en artikel fra Amtsavisen, men alligevel
Ikke mere i denne omgang, men hvis du ikke fik læst "Nytårsbloggen" forleden - sådan en 1. januar kan man jo have nok at se til - følger den her:

Her på det gryende, nærmest jomfruelige, års første dag håber jeg at alle er kommet godt og stilfuldt ind i det og er friske og veludhvilede til at fortsætte det gode arbejde, der blev udført i hele kommunens idrætsliv i 2014.

Herfra hvor jeg sidder på denne dag, hvor det traditionsrige skihop har været inspirerende baggrunds underholdning - med norsk triumf - ser jeg frem mod et sportsår, der næsten kun kan blive godt i Randers & omegn.
 
Og det er ikke for at lyde som en jubel-optimist. Efter min mening skete der så meget godt i 2014, at det vil være helt naturligt, hvis det fortsætter sådan.

Jeg begynder i vores egne verden. Randers Talent & Elite har i året søsat det ene spændende projekt efter det andet. 

Vi har permanent været på forkant med skolereformen, den levende football-legende Morten Andersen kastede ekstra glans over årets største begivenhed i dansk amerikansk football - Mermaid Bowl - der naturligvis igen blev spillet her i byen.
Randers Olympiske Park overlevede silende regn - der skal mere til at slå os ud - og der blev indgået et historisk, tværkommunalt samarbejde med Bueskydning Danmark. Et samarbejde, der forhåbentlig er med til at skaffe byens buemand #1 Johan Weiss til OL i Rio.

Stærkest i mit billede står naturligvis, at Team Danmark aftalen blev forlænget med yderligere fire år - med mulighed for yderligere forlængelse. 

En aftale, der - ifølge eliterådsformand Jan Dich Mortensen - er bedre end den tidligere, hvilket blev bakket op af Team Danmark direktør Michael Andersen, der slog fast , at aftalen kun kan være til gavn for idrætten og talentudviklingen i Randers.

Direktøren roste os for at  have et af de stærkeste miljøer i Danmark, når det gælder talentudvikling. Og at Randers - i de otte år som samarbejdet har kørt - er en af de kommuner, der har udviklet sig mest. 

"Samtidigt oplever jeg politisk vilje og evne til at ville noget med sporten," sagde direktøren som vi desværre ikke skal samarbejde med længere, da han fratrådte kort før jul.
Eliteidrætsskolerne står også stærkt i min erindring. Husk i øvrigt at det er ved at være tid til at tænke på at udfylde ansøgningsskemaerne, hvis du vil søge ind på Eliteidrætsskolen Nørrevang næste sommer. Du finder dem på vores hjemmeside. 

Eliteidrætsskolen er stedet, hvor du kombinerer din eliteidræt med din skolegang - og bliver god til begge dele. Således ved jeg, at eleverne i 9. klasse sidste år havde et karaktergennemsnit på 7,1. I de øvrige folkeskoler i Randers kommune var det 6,8.


Vilde november
Sidst, men ikke mindst, blev der taget hul på et seminar om værdier. 12 af eliteklubberne var mødt frem for i fællesskab at udvikle et konkret værdisæt for talentudvikling. Her blev det slået fast, at værdier ikke blot skal være tre-fire linjer på klubbernes hjemmesider.

 "Det skal værdi bag værdier. Værdiløse værdi kan vi ikke bruge til noget," som elitechef Morten Arvidsson sagde bagefter, hvor mange af fremmødte udtrykte stor begejstring for initiativet. Glæder mig til fortsættelsen i slutningen af januar.
Det blev også den rene fornøjelse at skrive blog. I særdeleshed i november, hvor vi oplevede nogle fantastiske uger, hvor bloggen nåede ud til lidt under 10.000 - skriver ti-tusinde - personer. Det var bare så vildt. Jeg kan kun sige: 10.000 tak.

Jeg var på banen med et hyldestkvad til Mie Højlund, der altid sælger billetter på de sociale medier, og siden fulgte elitechefen op med kloge ord om håndboldledere, der ikke har forstået, at alt for mange børn mister lysten til det fremragende spil, fordi boldene ikke passer til deres små hænder. 
Samtidigt undrede elitechefen sig over, at ildsjælen Inge Rønne, der utrættelig har kæmpet for det samme, ikke blev nomineret til en af årets store idrætspriser. Helt forståeligt: Er der nogen, der virkelig har gjort en forskel, er det hende, men denne verden er ikke altid retfærdig.

Tre stærke kort
Lige nu indtager Randers FC 3.pladsen i Superligaen og er stort set repræsenteret på samtlige ungdomslandshold, bronzevinderne Randers HK er fortsat med ude i Europa - nærmere betegnet den altid stærkt besatte Cup Winners Cup - og håndboldmændene ligger til at skulle spille oprykningskampe til landets bedste række. 

Alene de tre kendsgerninger er, efter min mening, tilstrækkeligt til at Randers netop nu markerer sig som idrætsby på smukkeste vis. Og hvorfor skulle det ikke fortsætte ?
Ret godt gået, Randers. Det er sgu ikke så dårligt af en by, som Monte Carlo drengene på DR3- som jeg ellers holder meget af - nominerede til en af de farligste i Danmark. Det image troede jeg vi var sluppet af med.

Det er noget mere problematisk med DM-sølvvindere Randers Cimbria. Som sikkert min altid velorienterede læser bekendt er klubben ude i store økonomisk problemer og har måttet sige farvel til stort set alle holdet stjernespillere. 

Netop i disse timer - mens jeg skriver disse linjer - kan der komme afgørende nyt om klubbens fremtid. Jeg krydser, hvad krydses kan og håber det bedste.

Sportsligt har klubben - i nødens stund - holdt fanen højt uden at miste jordforbindelse. Så vidt jeg er orienteret skulle en slutspilsplads være sikret, ligesom det stærkt amputerede mandskab har løst billet til pokalfinalen, hvor Horsens venter.

På den individuelle front er der mange idrætsudøvere, der ser frem mod spændende mål. Det gælder blandt andre de talentfulde motocross kørere med Glenn Meier i spidsen, cykelrytterne, og stangspringeren  Iben Høgh-Pedersen, der  - ligesom Johan Weiss - jagter OL-drømmen.
Ved en lejlighed som denne er det mere end svært at få alle med. Jeg er udmærket klar over, at der sider mange derude, der også burde være nævnt. Den blot 15-årige bokser Malthe Kristensen kunne være en af dem. 

Men betragt venligst denne nytårsblog som en hyldest til alle Randers atleter, der har gjort en forskel - ligesom Inge Rønne (billedet) - i sportsåret 2014. Og som vil fortsætte med at brande igennem det nye år.

Samtidigt synes jeg det er værd at huske, at der  efterhånden hersker bred enighed om, at den individuelle udvikling af talentet er vigtigere end resultater. Senest med en særdeles klar udmelding fra Randers HK
 
Synsk er jeg ikke. "Var jeg det, sad jeg ikke her og skrev blog, men tog en tur på travbanen," som en kær gammel kollega ville have sagt. 

Derfor kan og vil jeg heller ikke spå om, hvordan 2015 vil forløbe i detaljer - tøsedreng som jeg er -  men jeg vover dog at løfte optimismens fane, når jeg runder af med - igen-igen - at  ønske alle et fremgangsrigt år. Med masser af succes og gode oplevelser. 

Godt nytår. 
Harvy Hansen
PR- og Kommunikation
Randers Talent & Elite