Uge 21

Er bronze større end guld?

Ugens Blog. Søndag den 25 maj 2014

Så er tiden vist nok inde til at gøre status over Randers flagskibenes deltagelse i deres respektive "Superligaer" i de fire store holdidrætter: Fodbold, håndbold, basketball og volleyball.

Inden jeg kommer nærmere ind på, hvem jeg synes leverede den største præstation, lægger jeg ud med de tørre facts:

DM-sølv: Randers Cimbria
DM-bronze: Randers HK
Nr. 5: Randers Novo Volley
Nr. 7: Randers FC

For nu at tage de sidstnævnte først, så har både FC og Novo Volley officielt udtryk skuffelse over slutresultatet. Alt for mange uafgjorte kampe, der faktisk burde være vundet, sendte FC ud af medaljekampen som de så smukt blandede sig i sidste forår med bronze som belønning. Novo forblev igen den jyske udfordring, men kiksede lige netop på det tidspunkt, hvor der blev kæmpet om adgangsbilletter til semifinalerne.
 

Efter min mening kan kun Cimbria, der nåede højest på den lokale skammel med sølvet, indtage førstepladsen. Utrolig godt gået af et hold, der - som det har været nævnt mange gange - har gået så gruelig meget igennem, men som rejste sig og præsterede klubbens bedste resultat nogensinde.

Talrige er de gange jeg har rost "kurvens sølvhelte" og jeg gør det gerne igen. Det var imponerede, hvad de gjorde - og en sand fornøjelse at følge dem hele vejen. Der er dem, der mener, at det trækker fra, at de reelt var chanceløse i finalen mod Bakken Bears, mens den køber jeg ikke. Det vigtigste for mig er, at de var de fortjente vindere af sølvet.

Mere end godkendt
Så kommer jeg til Randers HK. En mere end godkendt præstation af et hold, der har været "offer" for en stram - men fornuftig - pengepolitik. Tæring efter næring så at sige.
 
Efter den nervepirrende bronzesejr over Esbjerg, hæftede jeg mig ved to ting. Amtsavisens sportsredaktør Lars Abildgård, der på sin Facebook skrev følgende:

"Tillykke til Randers HK med DM-bronzen. Og med seks medaljer på fem år. Det er imponerende. Ikke mindst med tanke på, at resultaterne er skabt inden for sunde budgetter. I en af verden af fantaster. Respekt for det."

Uden - måske - at vide det gav redaktøren her bolden videre til afgående cheftræner Jan Leslie, der dagen efter ikke tøvede med at slå fast, at sølvmedaljerne i virkeligheden er større end guldet i 2012.

Kan det nu være rigtigt, fornemmer jeg min altid opvakte læser spørge?
Lad mig starte med Leslie' s argument, da han fik stillet spørgsmålet. Hvor højt rangerer bronzemedaljen? 

"Den rangerer som nummer to. Det er kun EHF Cup-titlen i 2010, som er større. Den blev vundet med et hold, som havde fået meget skæld ud af omverdenen og havde svært ved at stå for presset. Men den titel blev startskuddet til alt det, vi har opnået. Men derefter kommer bronzemedaljen, som er større end DM-guldet i 2012, fordi den her medalje er vundet med det blot fjerde eller femte største spillerbudget i ligaen."

En bemærkning som jeg har stor respekt for. Den ansvarlige pengepolitik i klubben har sæsonen igennem været ensbetydende med et noget skrabet budget, hvilket faktisk - på papiret - sendte "byens piger" ud af medaljestriden, men de ville det anderledes. Against All Odds.

Alligevel vil jeg - med største respekt  - have lov til at mene, at intet bliver større end en titel.

Fruens Farvel - en æra slutter
Det blev kampen, hvor vi sagde farvel til Katrine Fruelund som spiller. Faktisk for anden gang, da hun allerede tilbage i 2012 meddelte, at det var slut med håndbold på topplan. Men man har jo et standpunkt, om end jeg ikke tror, der bliver taget et ny i 2014 ombæringen.

Jeg runder af med Vor Frues afskedsord og håber på tilgivelse, når jeg citerer fra Amtsavisens betalingsside:

 

"Jeg kommer til at savne det sus, der er i den her Arena og har den dybeste respekt for de folk i fanklubben, der følger os over hele landet. Det er en æra, der slutter nu, og det bliver en tung arv at løfte efter Leslie, som virkelig har skabt noget i den her klub. Det var som om, at alt stod stille, da det stod klart, at han ikke skulle fortsætte.

Men nu starter en ny rejse, og for mig personligt bliver det en stor udfordring. Jeg har det bedst, når jeg føler mig tryg, men nu kommer jeg ud på dybt vand i rollen som assistent-træner. Men det bliver også fedt at udfordre sig selv, og jeg glæder mig til at arbejde sammen med Mads Brandt, som er et godt valg. Vi skal forsøge at skabe noget godt sammen."

Harvy Hansen
PR- og Kommunikation
Randers Talent & Elite